Rouw- en verliesbegeleiding

Als iemand van wie je houdt, komt te overlijden, als je te maken krijgt met ziekte of wanneer je ouders uit elkaar gaan, kan dit heel ingrijpend zijn. Allerlei gevoelens horen hierbij: boosheid, verdriet, schuld, maar ook onzekerheid, want hoe moet het nu verder? Heb je het wel goed gedaan en is het wel normaal wat je voelt?

Jaarlijks worden meer dan 45.000 kinderen in Nederland geconfronteerd met de scheiding van hun ouders, bovendien verliezen rond de 8000 minderjarigen een vader, moeder, broer of zus aan de dood. Dit heeft een levenslange impact, daarom is het belangrijk om deze ervaring goed te begeleiden. 

Veerkracht

Wanneer je iemand of iets verliest waar je erg aan gehecht was, kom je in een rouwproces. Rouw is een gezonde reactie op dit verlies. Rouwen is niet makkelijk, het vraagt tijd, energie en veerkracht en vaak ook enig begrip over hoe het proces kan verlopen, om jezelf beter te begrijpen.

 

Soms blijven klachten lang aanhouden en zijn gevoelens van verdriet, boosheid of angst zo intens dat je vastloopt in het dagelijks leven; op school, thuis of met vrienden. Sommige kinderen en jongeren laten dwars gedrag zien, anderen stoppen hun verdriet weg en vertonen juist voorbeeldig gedrag. Slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn of een onrustig gevoel kunnen hierbij horen. Daarnaast zijn er een aantal zaken die rouw kunnen bemoeilijken, zoals andere problemen binnen een gezin, dood door geweld of suïcide, geheimen of slechte communicatie in de familie.

 

Praten over je verdriet, het delen met iemand die je werkelijk begrijpt en handvatten krijgen om beter met het verlies om te leren gaan, kan hierbij helpen.

GratefulCoaching

Voor ondersteuning bij verlies, kun je bij GratefulCoaching terecht. Onze rouw- en verliesbegeleider is naast ervaringsdeskundige, gecertificeerd in rouwzorg. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Rouw- en verliesbegeleiding​ aanvragen?