Rouw- en verliesbegeleiding

Iedereen krijgt in zijn leven met verlies en rouw te maken: een dierbare overlijdt, je wordt geconfronteerd met ziekte, je huwelijk eindigt in een scheiding of het bedrijf waar je al zolang voor werkt, gaat failliet. Omgaan met verlies kan heel ingrijpend, zelfs traumatisch zijn en gepaard gaan met gevoelens van boosheid, verdriet, schuld, maar ook onzekerheid want: hoe nu verder? Heb je het wel goed gedaan en is het wel normaal wat je voelt?

Opgave

Iemand die een verlies heeft geleden, staat voor de moeilijke opgave om enerzijds te voelen en onder ogen te zien dat het écht heeft plaatsgevonden en anderzijds te ervaren dat – hoezeer alles ook veranderd is – het leven verder gaat. Dat betekent aandacht en ruimte voor wat er gebeurd is, maar tegelijkertijd ook manieren vinden om door te kunnen gaan.

Veerkracht

Rouw is een gezonde reactie op het verliezen van diegene of datgene waar je zo aan gehecht was. Je bent iemand verloren en de pijn die daarop volgt, kan overweldigend zijn. Het vraagt tijd, energie en veerkracht en vaak ook begrip over hoe het proces kan verlopen, om jezelf beter te begrijpen. Het is bovendien een persoonlijk en uniek proces, want iedereen rouwt anders en in zijn of haar eigen tempo.

 

In het begin is er vaak veel aandacht en troost vanuit de nabije omgeving, maar na verloop van tijd lijkt niet iedereen meer te beseffen dat je nog diep rouwt.

Zo kan het gebeuren dat jaren na het verlies, gevoelens van pijn en verdriet nog altijd overheersen en er klachten (blijven) ontstaan. Er zijn factoren die de kans daarop vergroten zoals: je persoonlijke psychische en fysieke omstandigheden, de band die je had met de persoon die is overleden, hoe onverwacht het verlies is geweest, je mantelzorger was of wanneer er binnen de familie onenigheid is (geweest).

 

Goede ondersteuning kan hierbij helpen.

Praten over je verdriet, het delen met iemand die je werkelijk begrijpt en handvatten krijgen om beter met het verlies om te leren gaan. Zodat je langzaam maar zeker weer grip krijgt op je dagelijks leven en het gevoel krijgt te kunnen leven in plaats van overleven.

GratefulCoaching

Voor ondersteuning bij rouw en verlies, kun je bij GratefulCoaching terecht. Onze rouw- en verliesbegeleider is naast ervaringsdeskundige, gecertificeerd in rouwzorg. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Rouw- en verliesbegeleiding​ aanvragen?